Piano inspiroi kaiken ikäisiä soittajia

Pianonsoitonopetus on meillä enimmäkseen yksittäisopetusta. Oppitunti on yleensä kerran viikossa ja sen pituuden saa itse valita. Lukukausimaksu määräytyy tunnin pituuden mukaan. Nuorimmat pianonsoiton aloittajat ovat olleet 3–4-vuotiaita. Opiskelijan on mahdollista suorittaa soittimessaan yleisen standardin mukaisia tasosuorituksia tai harrastaa musiikkia muuten vain – omaksi ja toisten iloksi. Lukukauden lopussa järjestetään konsertteja, joissa kaikki halukkaat saavat esiintyä. Nämä tilaisuudet tarjoavat tärkeää esiintymisharjoitusta, vaikkei varsinaiseksi pianistiksi aikoisikaan. 

Oppilaita kannustetaan myös yhteismusisointiin: piano-oppilaamme ovat soittaneet nelikätisiä tehtäviä ja toisinaan kamarimusiikkia muiden instrumenttien kanssa. Yhteislaulujen säestämistä on harjoiteltu esim. yhteisissä joululaulutilaisuuksissa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tai palata vanhaan harrastukseen; aikuisopiskelijoidemme kasvavassa joukossa on sekä aikaisemmin soittaneita että aivan vasta-alkajia. Monet aikuisopiskelijat käyvät tunneilla mieluummin joka toinen viikko.

Kotona tarvittavan mieluiten akustisen pianon hankkimisesta tai vuokrauksesta kannattaa kysellä neuvoa opettajilta.

Vapaa säestys

Vapaa säestys on iloista ja innostavaa käytännön musisointia, joka antaa perusvalmiudet esim. tuttujen laulujen säestämiseen. Aluksi tutustutaan sointumerkkeihin ja sävellajeihin, soinnun käännöksiin, eri säetystyyleihin ja -kuvioihin. Säestämistä harjoitellaan myös todellisessa tilanteessa. Vapaan säestyksen opiskelu edellyttää pianonsoiton alkeiden hallintaa. Opetuksessa lähdetään kuitenkin liikkeelle aivan oppilaan omasta tasosta. Monet, jotka jo osaavat sointusäestyksen alkeet, ovat tulleet hakemaan uusia vinkkejä kyllästyttyään soittamaan "aina samalla tavalla".

Vapaa säestys tuo kaivattua virkistystä teini-ikäisten musiikkiopintoihin ja avaa aikuisille uusia mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Koulumme on vuosien varrella kurssittanut myös lukuisia luokanopettajia vapaan säestyksen lisätaidoissa.